Ervaring van deelnemer

Ja.. waar zal ik eens beginnen? Het is wat later dan verwacht om dit eindverslag toe te sturen en dat heeft ook zijn reden. Ik wilde zelf een goed beeld hebben van wat de vier maanden traject volgen bij Jong Coachen me grotendeels heeft opgeleverd en daar heb ik even de tijd voor genomen.

Op het moment dat ik van mijn casemanager de beschikking kreeg toegestuurd om deel te nemen aan een traject waar ik vier maanden aan mezelf moest gaan werken was ik een beetje overrompeld. Ik schoot vrij snel in een –zogenaamde- tunnelvisie. Had ik dat wel nodig? Kon ik niet op eigen kracht doorzoeken naar werk? Moest ik tussen kwetsbare jongeren me zien te gaan manoeuvreren? Heeft dit wel effect om uiteindelijk werk te vinden? Zomaar wat vragen die door me heen schoten.

Vlak na de introductiebijeenkomst van Ina, waarbij overigens ook alle coaches zich voorstelde, merkte ik dat het goed was zoals het was. De methodiek die Jong Coachen uitlegde kwam direct bij me binnen en ik kon me daarbij dan ook goed wat voorstellen. Het was een ongekende methode in de hulpverlening voor mij om te ervaren en dat maakt me altijd nieuwsgierig.

De eerste dagen (misschien weken, dat weet ik niet meer) had ik er wel moeite mee om mij kwetsbaar op te stellen. Ik was voorzichtig in wat ik liet horen en probeerde eerst af-te-tasten met wat voor mensen ik nu eigenlijk te doen had. Toch voelde het al snel vertrouwd en begon ik meer kwetsbaarheid te tonen.

Kwetsbaarheid die ik overigens ook aan niemand meer wilde tonen omdat het iets was waar ik me voor schaamde. Ik verstopte me ervoor om de kwetsbaarheid te delen. Dat kon ik niet volhouden. Het vertrouwen groeide in de groep en steeds meer mensen lieten mij ook merken dat ze herkenning hoorde. Alles werd geaccepteerd, niemand die arrogant wegkeek, of anderszins zijn afkeuring vanuit een ego liet blijken. Het werd steeds duidelijker voor me dat met kwetsbaarheid ook verbindingen tot stand komen die anderszins leiden tot onbegrip in de communicatie. Het kwetsbaar opstellen heeft duidelijk meerwaarde. Wantrouwen naar mensen toe hebben, is eigenlijk het verstoppen om kwetsbaarheid te tonen en de verbinding te zoeken.

Halverwege het traject kreeg ik een diagnose van een psychologenpraktijk omdat ik mijzelf wilde laten testen op ADD. Na het maken van vele testjes, waar ik me dikwijls aan ergerde, en een aantal diepte interviews (ook met mijn ouders) kreeg ik de uitslag. Die sloeg in als een bom. Bij mijn casemanager had ik vooraf al aangegeven wanneer ik ongeveer de uitslag zou gaan krijgen. Ik vind het begrijpelijk (achteraf gezien) dat ik een traject nodig had waarbij ik een steunvlak had. Ik weet niet hoe ik er anders mee om was gegaan. De steun is voor mij onbetaalbaar geweest die de mensen van Jong Coachen mij hebben weten te geven. Ik heb me erdoor niet alleen gevoeld. Ik heb anders leren kijken naar een diagnose [bv]; dat ik de diagnose niet ben maar dat het een leidraad is die het me in mijn leven wat makkelijker kan maken. Die boodschap is binnengekomen en heeft mij onder controle weten te houden.

Het thema en de sessies die geleid hebben tot het beter in beeld krijgen van persoonlijke kwaliteiten en inspiratiebronnen heeft ook veel voor mij betekend. Ik was na ontzettend veel afwijzingen naar vele gemotiveerde sollicitaties nogal afgestompt. Ik wist ook niet meer waar ik mezelf nu echt mee kon verkopen en wat ook duidelijk over komt in mijn (non-verbale) houding. Daar heb ik nu weer beter zicht op gekregen en ook dankzij een oefening zelf mee kunnen ervaren dat het zien van die kwaliteiten voor mij een blinde vlek geweest is.

Naast bovenstaande themas wat Jong Coachen voor mij heeft opgelevert ben ik ook uit een dip gekomen die ik aan het begin van het traject had. Ik heb meer energie en ben gezonder gaan leven. Eigenlijk besloot ik ook om te stoppen met roken toen ik wist dat ik twee keer per week moest gaan sporten. Ondertussen sport ik vier keer per week en is mijn energie en fitheidgehalte nog steeds aan het toenemen. Nu moet ik het wel zien te borgen natuurlijk.

Het traject is afgelopen en ik heb aangegeven dat ik het waardevol vind om (mensen van) Jong Coachen toe te kunnen voegen aan mijn netwerkcontacten. Ik vind het heel erg fijn dat deze mogelijkheden er zijn en ik ook nog wat tijd mag gebruiken om e.e.a. te laten aarden.  De warme en huiselijke genegenheid bij Jong Coachen heeft mij erg verrast en ook de manier van werken vind ik prachtig. Ik zal de organisatie nog lange tijd herinneren en hoop ook – als het kan en het uitkomt – nog wat voor ze te kunnen doen in welke zin dan ook.

Groetjes,

Deelnemer Groene Activeringstraject bij Jongcoachen